Илияна Йотова иска 5 % от европейските средства за сближаване да отиват целево за планините

Корнелия Нинова: Поклон пред великото дело на Христо Ботев
3 юни 2016
Корнелия Нинова: Искаме оставката на Кунева
22 юни 2016

Има сериозен риск от промяна на философията при еврофондовете за регионално развитие

“Ако инвестираме само в големите градове, неравенството между големите и малките населени места още повече ще се увеличи”, каза Илияна Йотова в Смолян при посещение на делегация от Комисията по регионално развитие на ЕП в България.

Илияна Йотова предупреди, че има сериозен риск от промяна на философията при еврофондовете за регионално развитие. Тя подчерта, че се лансират идеи парите за политика по сближаване да отидат в големите градове, които се смятат за по-конкурентноспособни. Г-жа Йотова заяви това при посещение на пречиствателна станция, изградена със средства от политиката по сближаване на ЕС. Тя организира посещението на Смолянска област за колегите си от Комисията по регионално развитие на ЕП, след като написа първия доклад на евроинституциите за планинските региони. “Надеждата ми за планинските региони е ЕК и Съветът да се съгласят със становището на моя доклад и 5% от фондовете за регионално развитие в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС след 2020 г. да бъдат отделени изрично за планинските региони”, каза българският евродепутат. Тя сподели, че позицията на ЕП по този въпрос е категорична, защото това основно предложение на нейния доклад е било подкрепено с огромно мнозинство в пленарна зала в Страсбург преди броени седмици.

“В Смолянско има огромна селска зона и ресурсите на ЕС по регионално развитие трябва да отиват там, защото сега тези места са “бяло петно” за еврофондовете”, каза Дора Янкова – заместник-председател на Комисията по регионално развитие в Народното събрание.

“Водя със себе си колеги, които много ми съдействаха за написването на моя доклад, за да видят с очите си България и това, за което писахме дълги месеци. Сред тях са немци, хървати, португалци литовци. Самата аз преди месеци се изненадах колко голям интерес има към темата, но в последствие разбрах, че никой преди мен не е писал документ на ЕП за развитието на планинските региони”, заяви Илияна Йотова при посещението си в Смолян.

“Слабото развитие на тези специфични области е характерно не само за България. Много други планини в Европа се сблъскват със същите проблеми, подобно на Родопите. Един от най-големите сред тях е заплашително пълзящото обезлюдяване, което изправя области като Смолянска пред демографска катастрофа”, подчерта българският евродепутат.

Илияна Йотова заведе колегите си евродепутати в смолянската болница, защото планинските региони са силно ощетени от липсата на здравни грижи. Според нея и колегите и смолянската болница е добър пример колко жизненоважни са европарите по сближаване, защото с тяхна помощ е била закупена технология за ядрено-магнитен резонанс  и друго медицинско оборудване на стойност 5,5 млн. лева.

“Мисля, че посланието, с което тръгваме от планината, е да пазим нейното придодно богатство, но и да я развиваме и облагородяваме”, каза Илияна Йотова на тръгване за Пловдив. Там и в момента се провежда конференция,  посветена на предимствата и недостатъците на политиката по сближаване в България, организирана от Делегацията на българските социалисти в ЕП.