Илияна Йотова: Имаме нужда от силни лидери, които могат да казват “не”

Ген. Румен Радев: Нужни са драконовски мерки за борба с трафика на хора
26 септември 2016
ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ОТКРИВА КАМПАНИЯТА НА РАДЕВ И ЙОТОВА, ТЕ ОБЕЩАВАТ „ПОБЕДА“ ОТ ПЛОВДИВ
7 октомври 2016

iotovaaaИмаме нужда от силни лидери, които могат да казват “не”. Това заяви на пресконференция в Шумен Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент. По думите и, България трябва да се управлява от грамотни хора и ние не трябва да се съгласяваме с всичко, което Европа ни казва, тъй като лидерите в ЕС са допуснали сериозни грешки по отношение на мигрантската криза.

Тя изтъкна, че счита за изключително обидно и унизително за българския народ това, че основната политическа партия ГЕРБ, няма все още излъчен кандидат за президент.

„Ние много се надявахме, че кандидатите на ГЕРБ ще станат известни по- рано. Не искахме да позволим следващият президент да бъде назначен по същия начин, както Росен Плевнелиев. България трябва да се управлява от грамотни хора. От страна на ГЕРБ няма желание за дебати, а българското общество има нужда от провеждането на една широка дискусия”, заяви Илияна Йотова и добави, че номинацията на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН, изправя България пред сериозен международен скандал. Според нея, този акт е срамен за страната ни, а и не вярва особено в успеха на Кристалина Георгиева.

В своето изложение Илияна Йотова заяви, че във външнополитически план, като президентска двойка, заедно с ген. Румен Радев, ще работят за справяне с бежанската криза, като се наблегне на укрепване на границите на страната.

На второ място тя посочи, че България ще бъде една от страните, които са против продължаването на санкциите срещу Русия.

На трето място, тя се обяви против отпаданато на визите за турски граждани, тъй като това е опасно за националната ни сигурност.

Като най- големите вътрешни проблеми, Илияна Йотова изтъкна огромната бедност в страната, както и демографската катастрофа. „Над 50 %  от хората в България живеят под прага на бедността. Ако не се вземат спешни мерки, през 2050 г. населението ни ще наброява едва 5 млн. души  и то при много сериозно променен етнически състав”, посочи още тя.

След срещата с журналисти Илияна Йотова премина по централната улица на Шумен, където разговаря с граждани, а след това започна и срещата и с шуменци в залата на Историческия музей.