ИМА ЛИ „ЗЛАТНИ ЛОКВИ“ В ШУМЕНСКО?

БИЗНЕСЪТ ВЕЧЕ ДИША ПО-СВОБОДНО.
21 юни 2021
РУМЕН ПЕТКОВ: ТОВА ЩЕ БЪДАТ НАЙ-ТРУДНИТЕ ИЗБОРИ СЛЕД 90-ТА, ОЧАКВАТ СЕ САБОТАЖИ!
25 юни 2021
Покажи всички

Колко струват ремонтите на селските язовири в Шуменска област и има ли „златни локви“ в нашия регион? На този въпрос търси отговор Иван Иванов, водач на листата на БСП за България, който вчера обиколи някои от язовирите в местните села. Повод за проверките му стана информация, че язовирът в с. Царев брод е изоставен от изпълнителите, които така и не са завършили ремонта му.

Оказа се, че на селския язовир наистина не се работи. Какво точно е свършено по селския водоем и колко е платено за този общо взето безсмислен ремонт, засега никой не знае, коментира възмутено Иван Иванов. С информацията за цената разполагала само Държавната консолидационна компания, през която бившето правителство на ГЕРБ хвърли 500 милиона лева за укрепването на потенциално опасни язовири.

„Потенциално опасен“ се оказал и язовирът на Царев брод, който до миналата година се използваше единствено за риболов и беше даден на концесионер. От 2020 г. община Шумен се отказа от собствеността си върху много селски язовири и ги прехвърли на държавата, а веднага след това някои от тях бяха включени в списъка за ремонт. Така миналото лято в Царев брод се появи някаква бригада строители, които започнаха да укрепват язовирната стена на намиращия се в нивите местен водоем. В началото на този месец обаче строителите си събрали техниката и се изнесли, като оставили непочистена чашката на язовира, обяснява Иван Иванов, сезиран от местните хора.

Дъното на ремонтирания яз. царев брод. Строителите са оставили дори стара гума. Сн. Фейсбук

Строителите се оказали фирма от Враца, наета като подизпълнител от държавното предприятие „Монтажи“. Същата фирма е правила ремонт и на язовира в Костена река, обясни Иванов. И пита кой е как е възложил поръчките на врачанската фирма.

Язовирът в Царев брод нито заплашва с наводнения каквато и да е структура, нито пък някога е наводнявал околните ниви. Не се използва дори за поливане, затова е изключително странно защо се е оказал в списъка за ремонт, коментира водачът на червената листа. Още по интересно е колко пари са заровени в този безсмислен ремонт, защото чувам различни цифри – едни казват 400 000 лв., други казват 800 000 лв., заяви Иван Иванов.

Той напразно се опита да намери отговор на тези въпроси сред местните институции. Оказа се, че нито кметът на Царев брод, нито областният управител Валентин Александров знаят отговорите. Кметът на Царев брод Стефан Живков е изпратил сигнал до Министерството на икономиката заради недовършения ремонт на язовира. Строителите си вдигнаха техниката, но затворили крановете на водоема и започнали да го пълнят, вероятно за да не се вижда какво е останало по дъното, обясни Иван Иванов. След получения сигнал се е намесил и областният управител, а впоследствие държавното предприятие по управление на язовирите разпоредило водоемът в Царев брод пак да бъде източен, за да се провери какво са свършили строителите.

„Местните хора обясниха, че не са изчистени натрупаните земни маси в чашката, което намалява обема на язовира. Не са почиствани наносите, коренищата и дънерите в северната част, по дъното са оставени строителни отпадъци и дори гуми“, каза Иван Иванов и допълни, че снимки от трагичната картинка са били пуснати и в социалните мрежи от местните жители.

Яз Царев брод след ремонта. Сн. Фейсбук

Скандалът около ремонтите на язовирите избухна, когато в началото на юни министърът на икономиката Кирил Петков направи проверка на язовир „Пазар дере“ край Ловеч и установи, че държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на една „локва“. Язовирът е ремонтиран със средства, предоставени от Министерството на икономиката на Държавната консолидационна компания (ДКК). Тя от своя страна е възложила ремонтите на държавната фирма „Монтажи“, която пък е преотдала дейностите на частни подизпълнители без конкурс. Правителството на Борисов отпусна на ДКК общо 500 милиона лева за ремонт на 305 язовира в страната. Колко от тези пари са отишли за ремонтите в Шуменско, все още е неизвестно.

В обявения от Министерството на икономиката списък на язовири за ремонт са включени общо 5 водоема в Шуменско – язовир Дибич, язовир Царев брод 2, яз. Костена река, яз. Бяла река и  яз. Иваново.

„Опасният“ язовир Костена река

В момента се работи на яз. Дибич, който беше изпуснат в края на миналата година, установи Иван Иванов. На язовира има хора от великотърновска фирма, която прави укрепване покрай главния път Шумен – Бургас. Работниците казват, че са подизпълнители и са наети от държавното предприятие „Монтажи“. Не знаят каква е цената на обекта. Казват, че им е възложено само укрепването около пътя и тази дейност ще отнеме още 3-4 месеца при добро време. И за този водоем не се знае цената на ремонта, подчерта Иван Иванов. Той заяви, че ще търси отговор от Министерството на икономиката, защото държавното предприятие по управление на язовирите препращало всеки въпрос към ДКК.

Иван Иванов с работниците на яз. Дибич

Трябва да има прозначност по какъв начин се харчат публичните средства и кой, въз основа на какви критерии, взема решение за изразходването на държавните пари. Не смятам, че най-големите приоритети на държавата са били ремонтите на селски язовири насред нищото, които нито са опасни, нито са полезни. В разгара на ковид кризата, когато много хора останаха без работа, е престъпление да се хвърлят пари в безсмислени ремонти, коментира Иван Иванов.

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление