ЛИДЕРЪТ НА БСП В ШУМЕН СЕ ОТКАЗВА ОТ УЧАСТИЕ В ДЕПУТАТСКАТА ЛИСТА

БСП СМЕНИ 11 ВОДАЧИ НА ЛИСТИ, ИВАН ИВАНОВ ОСТАВА НАЧЕЛО В ШУМЕН
25 май 2021
БСП И АБВ С ОБЩА ЛИСТА В ШУМЕН
7 юни 2021
Покажи всички

Областният и общински председател на БСП в Шумен Веселин Пенчев се отказва от участие в депутатската листа за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. През април той беше втори в червената бюлетина, но този път е решил да пропусне изборната надпревара.

Пред Радиан.бг Веселин Пенчев заяви, че решението му не трябва да се приема като бойкот, както това се случи в структурите на БСП във Велико Търново, Пловдив, Добрич и Хасково, където цели организации на левицата отказаха да участват в предизборните листи заради несъгласие с начина, по който националното ръководство определя водачите на листите.

„При нас няма такова напрежение, не става въпрос за бойкот. Реших, че няма да участвам във всички избори подред. Ще има и следващи избори, а сега ще сменим малко листата, защото няма логика да е една и съща“, коментира лидерът на шуменските социалисти. Той подчерта, че ще участва в кампанията като областен и общински председател на БСП и ще ръководи областния предизборен щаб на левицата.

Освен Веселин Пенчев, от листата отсъстват и досегашните представители на Нови пазар и Велики Преслав, както и медийният секретар на партията Лили Петрова. Д-р Красимира Бунова, лидер на БСП в Нови пазар, която беше трета на предходните избори и Александър Горчев, който беше четвърти, сега също не участват в депутатската листа.  Така предизборната бюлетина на социалистите се променя напълно между второто и петото място в сравнение с изборите на 4 април.

На второ място след водача Иван Иванов е председателят на общинския съвет в Нови пазар Иван Ганчев. Той е избран на тази позиция с абсолютно мнозинство от областния съвет на партията. Третото място е за коалиционен партньор, а на четвърто място е Петина Димитрова, председател на движението на жените – социалистки във Велики Преслав. На пето място е Георги Фучик от Каспичан.

„Считаме, че трябва да има някаква промяна в депутатската листа. Два пъти с една и съща бюлетина не е политически най-правилното решение“, коментира лидерът на БСП – Шумен Веселин Пенчев.

Бившият кмет на Преслав Алексанъдръ Горчев междувременно беше избран за член на Изпълнителното бюро на БСП по предложение на Корнелия Нинова и заема мястото на Иван Иванов, който пък е освободен от тясното национално ръководство заради това, че е водач на листа.

Окончателният състав на листата на БСП ще бъде обявен на 3 юни