ОБЩЕСТВЕНИЦИ, ПОЛИТИЦИ И УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ УЧРЕДИХА В ШУМЕН КОМИТЕТ ЗА ПОДКРЕПА НА РУМЕН РАДЕВ

Издигнаха кандидатурата на Радев и Йотова за президентските избори
27 септември 2021
Гласуване с машина
17 октомври 2021
Покажи всички

20 общественици, политици от различни партии, университетски преподаватели, военни и представители на местната власт учредиха тази вечер в Шумен комитет за подкрепа на кандидат-президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова.

Съпредседатели на комитета са общинският съветник от Шумен Бисерка Йовчева и кметът на Каспичан Милена Недева, които са и членове на националния инициативен комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.

Сред шуменските учредители има представители на различни партии – областният и общински председател на БСП Веселин Пенчев, областният координатор на „Има такъв народ“ Петър Петров, председателят на АБВ Пламен Петков, водачът на листата на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Иван Капралов. В комитета влизат общинските съветници от Шумен Венцислав Венков и Евгения Михова, председателят на общинския съвет в Нови пазар Иван Ганчев, директорът на музея във Велики Преслав и бивш кмет на града Александър Горчев. Сред учредителите са няколко университетски преподаватели – проф. Христо Христов, проф. Станимир Станев, проф. Ивайло Петров, доц. Валентин Атанасов. Военните са представени от бившия началник на гарнизона полк. Митко Йоцов, полк. Николай Калев, бившия началник на военното училище полк. Радослав Узунов. В комитета има бизнесмени от Шумен, както и представители на неправителствения сектор.

Тази вечер всички те се събраха във фоайето на регионалната библиотека, за да дадат старт на предизборната кампания и да си пожелаят успех с втори мандат на Румен Радев. Всеки от учредителите изрази своите лични мотиви, за да се включи в комитета за подкрепа на държавния глава.

Бисерка Йовчева и Милена Недева са съпредседатели на комитета в подкрепа на Румен Радев
Председателят на БСП Веселин Пенчев припомни времето преди 5 години, когато в Шумен беше сформиран първият комитет за подкрепа на Радев. „Спомням си ентусиазмът и хъса, и енергията, която кандидат-президентската двойка вдъхна на всички нас. През първия си мандат Румен Радев и Илияна Йотова показаха, че са хора, които могат да защитават интересите на българските граждани и това за мен е най-силната мотивация да ги подкрепя отново“, каза лидерът на шуменските социалисти.

Пламен Петков подчерта, че „нашият кандидат е проверен“ и обясни: „Румен Радев не отиде при поръчките и при комисионните, а при хората на площада, и това е разликата с други кандидати“.

Александър Горчев пък изтъкна стратегическото мислене на държавния глава. „Той е човек, който не се страхува да носи отговорност. А Илияна Йотова го допълва с нейните утвърдени контакти в Европа“, коментира Горчев.

Доц. Валентин Атанасов посочи друг факт, който той определи като прецедент – в най-новата ни история за първи път кандидат-президентска двойка събира подкрепа от широк спектър формации от ляво, център и дясно политическо пространство. Това означава, че те са равноотдалечени от партиите, но са близко до гражданите, коментира доц. Атанасов.

Евгения Михова и Венцислав Венков изразиха своята категорична увереност, че държавният глава ще спечели втори мандат. Венков обаче предупреди, че тази всеобща увереност може да изиграе лоша шега и да демотивира хората да гласуват. „Трябва да убеждаваме хората, че е важно да гласуват, за да спечели Радев още на първи тур“, предупреди общинският съветник.

Проф. Христо Христов, полк. Митко Йоцов и полк. Радослав Узунов изтъкнаха, че Румен Радев и Илияна Йотова са успели да запазят президентската институция чиста и независима.

Проф. Станимир Станев пък изрази възмущение от „професори, които ползват своите дипломи, за да прикриват бившия режим“, визирайки кандидатурата на проф. Герджиков.

Своята лична и политическа подкрепа за Румен Радев изрази и водачът на ИБГНИ Иван Капралов. „Когато прокуратурата влезе в президентството, разбрахме, че е заплашена правовата държава, това беше преломният момент“, коментира Капралов, припомняйки началото на големите граждански протести и излизането на държавния глава при протестиращите с вдигнат юмрук.

Координаторът на ИТН Петър Петров пък направи сравнение между сегашните избори в България и изборите в САЩ през 2008 г., когато Обама влезе в Белия дом. „Обама за американците беше надеждата и светлината в тунела, както сега президентът Радев е нашата надежда и светлина в тунела“, заяви Петров.

Своята подкрепа за Румен Радев изказаха бизнесменът Димитър Ковчазов и проф. Ивайло Петров.

Председателят на неправителствената организация „Ние гражданите“ Димитър Христов пък постави друг акцент – той изрази надежда, че през втория мандат на Румен Радев ще се засили ролята на гражданите. „Трябва да се сложи край на безобразното, феодално управление на Шумен през последните 5 години. Кметската власт не уважава гражданите и всеки ден нарушава Конституцията, като не ги допуска до работата на общината“, каза Христов и обясни, че той със свои колеги не е бил допуснат до заседание на общински комисии.

Съпредседателите на комитета Бисерка Йовчева и Милена Недева също разказаха за срещите си с Румен Радев и изразиха своето възхищение от компетентния и интелигентен начин, по който той решава въпросите. „Румен Радев и Илияна Йотова издигнаха авторитета на президентската институция. Те са хора, които знаят, които могат и трябва отново да бъдат начело на президентството“, бяха категорични Йовчева и Недева.

Николай Калев показва снимки от 15-ти авиационен полк, където е служил с Румен Радев . Снимки Радиан.бг
Срещата завърши с емоционално обръщение от Николай Калев, който е служил заедно с Румен Радев в 15-ти изтребителен авиационен полк.

Бисерка Йовчава съобщи, че Румен Радев ще посети Шумен по време на предизборната кампания.