Кандидат президентска двойка

Кандидат-президент

Генерал Румен Радев

Ген. Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.
През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“.

Военна кариера
1987 – 1988 г. – младши пилот в 15-ти изтребителен авиополк – Равнец
1989 – 1990 г. – заместник-командир на звено в 15-ти изтребителен авиополк – Равнец
1990 – 1994 г. – командир на звено в 15-ти изтребителен авиополк – Равнец
1996 – 1998 г. – командир на ескадрила Миг-29 в 5-та изтребителна авиобаза – Равнец
1998 – 1999 г. – заместник-командир по летателната подготовка на 5-та изтребителна авиобаза – Равнец
1999 – 2000 г. – заместник-командир по летателната подготовка на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево
2000 г. – изследване на ПВО на Република България – НАТО, Брюксел
2000 – 2002 г. – началник щаб на 3-та зтребителна авиобаза – Граф Игнатиево
2003 – 2005 г. – началник щаб на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево
2005 – 2009 г. – командир на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево
2009 – 2014 г. – заместник-командир на Военновъздушните сили
2014 – 2016 г. – командир на Военновъздушните сили

Летателна информация:
Летец-пилот I-ви клас.
Летателен стаж на L-29, L-39 и изтребители УТИМиг-15, Миг-17, Миг-21, Миг-29.
Опознавателни полети на изтребители F-15, F-16, F/A-18 Hornet, Eurofighter Typhoon, SAAB Gripen.
Пролетени над 1400 часа.
През 2014 г. организира авиационно шоу „Това сме ние!“ и лично изпълнява с Миг-29 фигурите от висшия пилотаж „Камбана“ и „Кобра“.

Военни звания
1987 г. – лейтенант
1990 г. – старши лейтенант
1994 г. – капитан
1997 г. – майор
2000 г. – подполковник
2003 г. – полковник
2007 г. – бригаден генерал
2014 г. – генерал-майор

Отличия и награди
Румен Радев е награден с множество медали и предметни награди, сред които знак „За вярна служба под знамената“ – ІII степен и Почетен знак на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – ІI степен
Кандидат-вицепрезидент

Илияна Йотова

Илияна Йотова е родена в София, завършва Френска езикова гимназия, след което интересът и към българското Средновековие я насочва към специалността „Българска филология“ в Софийския университет. По-късно специализира в елитната френска Национална школа за администрация.

Тя става едно от лицата на „По света и у нас“ непосредствено след Промяната през 1989 г., издига се до водещ на централната емисия в 20:00, а по-късно и до шеф на новините по Българската национална телевизия.

След събитията през януари 1997 г. решава, че не може да бъде част от пропагандната машина на Иван Костов (алтернативно предложение: че не може да прави исканите от нея компромиси) и напуска телевизията, за да оглави Пресцентъра на БСП. Тя остава десет години на този пост, когато е избрана на първите евроизбори в България. Днес тя е една от малцината, които неизменно получават доверието на българските избиратели и представлява нашата страна в Европейския парламент.

За изминалите девет години Илияна Йотова работи по много широк спектър от въпроси. В час от тях ставаше дума за тясно национален български интерес, а в други - за горещи теми на вниманието на цяла Европа. Тя бе първият политик в историята на европейските институции, който повдигна темата за Черно море и интересите на българския риболовен сектор - въпрос, който до този момент напълно отсъстваше от политиката на ЕС. Работата на Илияна Йотова успя и през този мандат да преплете успешно българските и общоевропейските интереси. Тя бе автор на одобрения с единодушие от пленарна зала на Европейския парламент доклад за развитието на планинските региони. Илияна Йотова се пребори за отделни средства във Фонда за регионално развитие на ЕС през следващия програмен период. Тези пари ще отидат за инвестиции в инфраструктура в малките населени места не само в Родопите например, но и в другите високопланински участъци на европейската карта.

Илияна Йотова бе сред най-активните участници в специално създадената комисия „Антимафия“ и допринесе за написването на доклада за общоевропейски мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Една от нейните идеи бе единодушно включена в доклада - създаването на европейска прокуратура, защото, както неведнъж е подчертавала г-жа Йотова, корупцията и организираната престъпност не са язви само на една или друга държава членка.

В тази връзка Илияна Йотова винаги се е борила за премахването на двойните стандарти, често прилагани срещу България още от присъединяване на страната ни към ЕС през 2007 г.. Тя е категоричен противник на ежегодните доклади на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Според нея те отдавна са загубили стойността си и служат единствено за вътрешнопартийни боричкания в страната и инструмент в ръцете на някои европейски лидери, с който те държат България извън Шенген. Илияна Йотова се обявява категорично в подкрепа на пълноправното членство на страната ни в пространството за движение без граници.

В началото на настоящия мандат на Европейския парламент тя стана един от най-високопоставените българи в тази институция, след като колегите и гласуваха доверие и тя зае поста зам.-председател на Комисията по вътрешни работи на ЕП. Там Илияна Йотова се бори за българския национален интерес в тежките времена на мигрантска криза не само за нашата страна, но и за целия ЕС. Категорично настоява за общоевропейски решения, които да не превръщат България и Балканите в огромен бежански лагер, както и за повече пари от бюджета на ЕС, без които ще бъде невъзможно за сама държава членка да се справи с огромните предизвикателства на миграционната криза.

Илияна Йотова успешно съвместява своята работа в Европейския парламент с място в ръководството на Българската социалистическа партия. Тя е кандидат за вицепрезидент на Република България от 10 септември 2016 г.